Fang din billet til fællesskabet 🛫
Genanvendelse af appelsinskræller, overskudsmiddage og madspildsbekæmpelse har været med til at sikre, at Jelling Musikfestival er blevet ReFood-certificeret.
25. maj 2024
Jelling Musikfestival har i årevis kæmpet for at mindske madspild med blandt andet smart råvarehåndtering og fællesmiddage af overskudsråvarer.
I år har Hedensted-virksomheden Daka ReFood og Jelling Musikfestival fået papir på hinanden, da festivalen er blevet certificeret mærkemedlem hos Daka ReFood. Gennem samarbejdet følger der større synlighed på madspild og vidensdeling med andre mærkemedlemmer.
Det er lykkedes at blive certificeret med ReFood mærket, da der på festivalen blandt andet er en genanvendelsesordning for madaffald, der bliver benyttet lager- og indkøbsstyring for at mindske madspildet, og da mange af madboderne arbejder med lokale råvarer, hvilket både er lækkert for smagsløgene og miljøet.
Derudover har festivalen gennem et årelangt samarbejde med Daka ReFood sikret, at så lidt mad som muligt bliver smidt ud, og at så meget som muligt bliver genanvendt. Når du i Juicebaren køber en friskpresset appelsinjuice eller en Filur-drink, så bliver appelsinskrællerne kørt til et lokalt biogasanlæg og lavet om til grøn energi. Andet madaffald bliver sendt til Daka ReFood i Horsens, hvor det ligeledes bliver omdannet til biogas, mens fritureolien kan genanvendes til biodiesel.
Selvom festivalen har bekæmpet madspild i mange år, er det alligevel vigtigt at komme med i ordningen, så indsatsen kan optimeres yderligere. Det fortæller Gert Andersen, der er ressourceansvarlig på Jelling Musikfestival:
“I stedet for at smide al madaffaldet ud, får vi det genanvendt, og vi har en helt klar idé om, at vi skal have omdannet så meget som muligt af vores affald til ressourcer. Vi skal passe på den klode, vi lever på,”
siger Gert Andersen.
Jelling Musikfestival er den blot anden festival i Danmark til at blive medlem af ordningen. Ifølge Katja Juul Nielsen, der er marketing manager hos Daka ReFood, er det afgørende, at Jelling Musikfestival nu er med i ordningen, da man dermed kan være med til at inspirere gæsterne med det genanvendelige fokus:
“Det er vigtigt, fordi der er enorme mængder mad på en festival, og derfor skal man sortere sit madaffald og få det genanvendt. Festivalerne har et samfundsmæssigt og lovpligtigt ansvar, og derfor er det så fedt, når store festivaler vil være med. Festivalerne berører så mange mennesker, og derfor kan det sætte et stort aftryk, når de står som rollemodeller og firstmovers,”
siger Katja Juul Nielsen.