Badevand, strøm og tryksager bliver vredet for nye anvendelsesmuligheder og genudnyttet i jagten på nye holdbare festivalløsninger i fremtiden.
22. maj 2024
Spildt salt, spildte chancer og spildt øl. Spild er næsten altid noget skidt.
Derfor samarbejder vi i Jelling hvert år om nye langtidsholdbare og gennemtænkte løsninger, der har ét eneste overordnet formål: At nedbringe spild.
Tre nye tiltag indenfor badevand, strøm og tryksager bliver i år testet for at høste erfaringer, der skal gøre aftrykket fra fremtidens festival lidt mindre.
Når du på festivalen tager et varmt bad i badeområdet ved hovedindgangen for at skylle støv, øl og remoulade-rester af kroppen, så vil det vand, der løber ud ad afløbsristen, være omkring 28 grader varmt.
I stedet for, at det varme badevand ryger direkte i kloakken, vil et nyt system fra GreyWaterSolution udnytte overskudsvarmen til at forvarme nyt badevand. Når varmen bliver recirkuleret, giver det en stor besparelse på energiforbrug.
Rundt omkring på festivalpladsen sikrer generatorer strøm til scener, toiletskyl og din mobil. Generatorerne står i tomgang, når der ikke er et stort strømbehov. Men en ny hybridgenerator fra HybridGenerator ApS skal teste, om tomgangstiden kan nedbringes eller helt undgås.
Det fynske firmas løsning bruger en effektiv dieselgenerator til at oplade et kæmpestort batteri, hvorfra strømmen kan tappes, når den skal bruges.
Hybridløsningen kan ifølge HybridGenerator Aps spare anslået 70–80 % af den diesel, der ville blive anvendt til en konventionel generator, idet hybridgeneratorens motor næppe kommer til arbejde mere end 4-5 timer i døgnet for at producere strøm til de specifikke opgaver på festivalen.
Det reducerer både energiforbruget og støjniveauet markant.
Når 38.000 gæster skal opleve +100 artister på 5 scener over 4 dage i Jelling, kræver det indimellem tryksager for at finde vej i programmet, trafikken og menukortet. Gennem et samarbejde med Hedensted-firmaet ReLife får en del af tryksagerne nyt liv på festivalen.
Relife Studio er en socioøkonomisk, bæredygtig designvirksomhed med et øje for at se muligheder, hvor andre ser affald. De designer og bygger nærmest hvad som helst ved at skære former ud af bølgepap og kanalplastplader, som dem Jelling Musikfestival hænger op i lygtepælene.
I år har Relife specialdesignet lamper, møbler og et stort skilt, som tager imod publikum, når de træder ind på festivalpladsen.